KREMASTI KOLAČ SA VIŠNJAMA

Božanstvena kombinacija prhkog testa i penastog fila sa kiselom pavlakom i višnjama. Osvežava kao cheesecake kad se ohladi. Dok je tek izvađena podseća na najlepši mousse. 

Sastojci
· 450gbrašna
· 40 gšećera u prahu
· 5 žumanaca
· 225g maslaca(hladan i na kockice)
· 1,5 kašičicapraška za pecivo
· 1 kašikaruma
· 1 čepićvanila ekstrakta
· 3-5 kašikamleka

Kremasti fil:
· 5 belanaca sobne temperature
· 200 g šećera
· prstovat soli
· 1200g kisele pavlake 20 %m.m.
· sobne temperature
· 2 kesice d 38g vanila pudinga Dolcela
· 20 g gustina

I još:
300 g voća (višnje, maline, borovnice i sl)

Priprema
Kore:
Izmešajte sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku kuglu testa. Također možete mesiti testo rukom - staviti maslac, dodajte brašno i prašak, naseckajte nožem. Dodajte preostale sastojke i mesiti brzo da se dobije glatko testo. Podelite testo na dva jednaka dela, umotajte u foliju i staviti u zamrzivač na oko tri sata, ili duže (testo se može napraviti nekoliko dana ranije i zamrznuti).
Kremasti fil:
Svi sastojci da su sobne temperature. U posudu mikserom umutite u čvrst šaum belanca s prstohvatom soli. Zatim dodavati kašiku po kašiku šećera uz stalno mućenje. Treba postati čvrst i sjajan šlag. Posebno izmešajte puding i gustin u mali deo kisele pavlake i pomešajte sa ostatkom kisele pavlake, mešati žicom ručno dok se ne izjednači i bez grudvica. Lagano sa špatulom dodati šaum od belanaca iz tri puta puding-pavlaka mešavini.

NE OTVARATI RERNU U TOKU PEČENJA PRVIH 45 min.
Pleh dimenzije 35 x 20 cm obložiti papirom za pečenje. Polovinu testa iz zamrzivača izrendati na najvećoj veličini i postaviti na dno kalupa. Pritisnuti testo. Staviti krem i poravnati. Staviti višnje po vrhu i izrendati ostatak testa po vrhu.
Peći na 170 ° C ako je ventilator pećnica ili 10 steneni više ako je grejač gore dole oko 50 - 60 minuta. Da se ohladi u pećnici koja je malo odškrinuta. Zatim na sobnoj temperaturi pa u frižideru nekoliko sati najbolje preko noći. Pospite šećeom u prahu. Ja nisam to po želji.
Uživajte.

NAPOMENA:
* Za koru prvo sve dodate a na kraju rum pa mleko dodajete po 1 kašiku
* Možete prvo ispeći 1 deo kore oko 20 min na 170 C pa ohladiti do sobne temperature staviti krem i ostatak kore.
* Koru sam prvo izrednadala pa rukom rasporedila za oba sloja i donju sam pritisnula da se izjednači
* Donja kora se može držati u frižideru 30 minuta i razviti oklagijom na veličinu pleha, drugu polovinu držite u zamrzivaču dok prvi deo ako želite ispečete 20 tak min na 170 C ostavite da se ohladi, fil se brzo pravi ali je bolje narendati 2 koru
* Koristila sam buorbon vanila puding Dolcela koji je odličan ako nemate može i od obične vanile
Posluživanje
Poslužite sa svojim najboljim društvom uz kaficu, posle ručka, kod mene čak je i kao doručak poslužila.
coolinarika.com

Share: