MICIKA KOCKE!



Ovi starinski kolaci su najbolji.


 


Sastojci Za biskvit
· 4 bjelanjka, izmiksati u cvrst snijeg
· 150 g secera
· 150 g maslaca, sobne temperature
· 70 g brasna, pola ostro, pola glatko
· 150 g oraha, mljevenih


Prva krema
· 4zumanjka
· 150 g secera u prahu




Druga krema
· 1/2 dl jake crne kave ili mlijeka
· 150 gsecera

· 150 goraha, mljevenih
· 70 gmaslaca i jos malo mljevenih oraha za posipanje odozgo

Priprema
1. Mikserom miksati maslac i secer dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu. Dodati prosijano brasno, mljevene orahe, 1/3 snijega od bjelanjaka i izmjesati najmanjom brzinom miksera. Na kraju dodati ostatak snjega i spatulom rucno izmjesati da se svi sastojci povezu . Dobicete dosta gustu smjesu koju treba ravnomjerno rasoprediti u kalup 30x20 cm, koji prvo premazete sa maslacem zatim pospete sa brasnom. Peci na 180*C, oko 20 min. Biskvit ostaviti u kalupu da se skroz ohladi.
2. Za prvu kremu dobro izmiksati secer ( ako je secer grudvicast, prvo ga prosijte ) i zumanjke u gustu masu. Preliti preko ohladjenog biskvita, poravnati i staviti u zagrijanu rernu na 50*C - 70*C da se susi oko 50 mi. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.
3. Za drugu kremu u jednu serpicu staviti kavu/mlijeko i secer i zagrijati na laganoj vatri dok se secer ne istopi. Zatim dodati mljevene orahe i jos kratko drzati na vatri uz mjesanje. Skinuti sa vatre i umjesati maslac. Ostaviti da se ohladi, zatim premazeti preko prve kreme. Na kraju sve posuti sa mljevenim orasima.
4. Kolac je dosta sladak, zato uvijek smanjim klicinu secera u biskvitu i drugoj kremi. Secer ne smanjujem u prvoj kremi, jer bi bila rijetka i ne bi se dovoljno osusila
5. Po nepisanom pravilu, kolac se izrezuje u obliku polumjeseca. Meni ne polazi zarukom da ih tako uredno izrezem, zato ih sjecem na tanje i uske kocke.
coolinarika.com




Share: