Mađarica



Što još reći o ovom klasiku kontinentalne Hrvatske? Svatko ima svoj recept, evo i našeg :) Recept mame moga dečka.

Sastojci:
Kore:
-60 dag brašna
-2 jaja
-5 dag masti
-2 dcl vrhnja
-20 dag šećera
-1 vrećica praška za pecivo

Fil:
-5 žlica brašna
-5 žlica kakaa
-1 l mlijeka
-25 dag margarina


-25 dag šećera
-malo ruma

Glazura
-10 dag čokolade
-3 žlice ulja
-50 g maslaca

Priprema:
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo. Jaja izmiksajte sa šećerom pa dodajte brašnu. Umiješajte vrhnje i mast-tijesto dobro izradite i podijelite na 5 jednakih dijelova. Tanko ih razvaljajte u obliku tepsije i pecite na obrnutoj strani velike tepsije, na papiru za pečenje, 10 minuta. Za filu pomiješajte brašno sa kakaom i šećerom. Odvadite malo mlijeka od ukupne količine i u njemu umutite smjesu brašna, kakaa i šećera, a ostatak mlijeka pomiješajte s rumom i zakuhajte pa uz miješanje dodajte mlijeko s brašnom i kakaom. Miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne. Ostavite kremu da se ohladi (barem do sobne temperature).

Margarin dobro pjenasto izmiksajte, prije dodavanja kremi, a samu kremu također izradite mikserom pa zatim u nju umutite prethodno pjenasto izmiksan margarin. Sve dobro sjedinite, kako ne bi bilo grudica. Za glazuru otopite čokoladu na pari ili na laganoj vatri, sa uljem i maslacem. Fil podijelite na 4 jednaka dijela pa svaku koru


premažite filom i slažite jednu na drugu-zadnja je kora. Pritisnite kolač nekim teretom i ostavite preko noći. Na kraju zadnju koru prelijte čokoladnom glazurom: na pari ili najslabijoj vatri otopite čokoladu s maslacem pa umiješajte ulje. Napomena: ako baš nemate mast, upotrijebite maslac. Ja uvijek imam domaće masti, iako pomalo zazirem od nje i ovo je valjda jedini kolač u kojem ju ja osobno upotrebljavam. Moja buduća sveki tvrdi da se ove kore isključivo s mašću trebaju raditi jer su onda najbolje. Ja nisam išla (još) provjeravati tu tvrdnju, držim je se i uvijek mi super ispadne! Mislim da bi maslac bio ok zamjena, ali margarin ne u ovom slučaju.
coolinarika.com
Share: