SARMA. Odličan recept.



Sarma – samo to je dovoljno reći.
MUŽ MI JE REKAO DA JE OVA SARMA NAJBOLJA KOJU JE IKADA JEO.

Sastojci:
2 glavice kiselog kupusa
1 kg mljevenog mesa
300 g riže
150 g suhog mesa
2 mrkve
1 mala glavica crvenog luka
Vegeta
biber
so

ZAPRŠKA:
50 ml ulja
1 supena kašika brašna
1 čajna kašika paradajz sosa


1 čajna kašika aleve paprike

ILI:
25 ml vode
1 supena kašika brašna
2 čajne kašike aleve paprike

Priprema:
Očistiti i oprati rižu. Sitno isjeckati luk. Mrkvu izrezati na kockice. U posudu staviti meso, rižu, luk i mrkvu, pobiberiti, dodati malo Vegete i vrlo malo soli (nikad ne soliti puno, jer kupus i meso su dovoljno slani). Odnedavno praktikujem dosipanje jednog decilitra tople vode u ovu smjesu, jer mi tako sarma bude finija, i meso razabranije i mekše. Odvojiti list po list kiselog kupusa.

Sa svakog lista pažljivo nožem skinuti debele žile – a njih redati po dnu NENAULJENE šerpe. Na svaki list kupusa staviti uvršatu supenu kašiku punjenja. Preklopiti punjenje kupusom s lijeve i s desne strane i zarolati.
ILI Samo zarolati bez preklapanja, pa ostatak lista utisnuti prstom s jedne i s druge strane. Sarme redati u šerpu, zbijene jednu uz drugu. U svaki red ubaciti komad suhog mesa; najbolje između sarmi.


Pritisnuti sarmu tanjirom. U drugoj šerpi prokuhati vodu, pa preliti sarmu. Neka nivo vode ne prelazi rubove tanjira. Ostaviti da voda prokuha – čim se to desi, smanjiti temperaturu i kuhati sarmu 1h vremena.

Nakon sat vremena, napraviti zapršku. U tavi ugrijati ulje, pa skloniti s ringle. Neprestano miješajući, dodati brašno, paradajz sos i alevu papriku. Vratiti tavu na ringlu i miješati zapršku minutu, dvije.

ILI U čaši dobro promiješati supenu kašiku brašna i dvije čajne kašike aleve paprike s 25 ml vode.
Oprezno skloniti tanjir iz šerpe. Preliti sarmu zaprškom i promiješati koliko možete.
Vratiti tanjir i ostaviti sarmu da se kuha još 1h vremena na najnižoj temperaturi.
coolinarika.com
Share: