STARINSKE PRHKE KOKOS ŠTANGLICE
Krajnje jednostavne jeftine,prave starinske...za razliku od drugih koje se rade s 2-3 sloja prhkog tijesta, ove su samo s jednim, al vrijednim.
Sastojci
ZA PRHKO TIJESTO
· 3 žumanjka
· 100g.šećera
· 1 vrećica vanilin šećera
· 125g. maslaca ili margarina sobne temperature izrezan na listiće
· korica od limuna po ukusu
· 250g. finog glatkog brašna
· 1/2 vrećice praška za pecivo
ZA KOKOS -NADJEV
· 3 bjelanjka čvrsti snijeg
· 120g.šećera
· sok od limuna po ukusu
· 120g.kokosovog brašna
· marmelada od marelice ili po ukusu
· veličina tepsije 20x30cm
Priprema
POSTUPAK IZRADE PRHKOG TIJESTA
Pjenasto miješajte margarin(maslac) koji ste prethodno narezali na listiće.
Dodajte žumanjke,šećer,vanilin šećer,i limunovu koricu po ukusu.
Brašno prosijte s praškom za pecivo,i lagano zamijesite tijesto.
Oblikovano tijesto razvucite u veličini posude za pečenje(prethodno namazati i posuti i s brašnom).
Na par mijesta izbockajte s čačkalicom,da se tijesto prilikom pečenja "ne digne"(sijećam se da je baka pokrivala s papirom na koji bi stavljala suhi grah),a odlična je i metoda s čačkalicom:)))
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180C cca-20 minuta.
KOKOS-NADJEVA
Istucite čvrsti snijeg od malo posoljenih bjelanjaka,neprestano miješajući ,postepeno dodajte šećer i sok od limuna po ukusu,i kokosovo brašno.Sve pažljivo promiješajte.
Pečeno prhko tijesto,odmah
premažite s marmeladom i nadjevom,vratite u pećnicu i pecite 10. minuta,više sušite ne pecite.(da vam nadjev ne potamni,ostavite u vrućoj isključenoj pečnici da se ohladi do kraja.
Posluživanje
pospite s kokosovim brašnom,režite na štanglice. U org. receptu ide marmelada od marelica,ja sam dodala svoju domaću s trešnjama i odlična kombinacija s kokosom.
coolinarika.com