NEODOLJIVI TOPLJIVI ČOKOLADNI KEKSICI.


Nevjerojatno jednostavno, a božanstveno fino!
Chocolate crinkles.

Sastojci
2 jaja
60 g maslaca
100 g šećera
200 g tamne čokolade (55% ili više
kakaa)
1 žličica čistog ekstrakta vanilije
200 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
malo soli
sitni kristal šećer i šećer u prahu
(oko 100 g) za valjanje

Priprema

1. Nasjeckajte čokoladu i otopite je na pari ili u mikrovalnoj, pa ostavite da se malo prohladi. Prosijte skupa brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo.
2. Maslac sobne temperature umutite mikserom ili kuhačom sa šećerom i ekstraktom vanilije. Dodajte otopljenu čokoladu i izmiješajte toliko da dobijete jednoličnu smjesu.
Dodajte jedno po jedno jaje ali ne mutite dugo, samo toliko da se sve poveže (ja sam jaja umiješala pjenjačom, ručno).
3. Dodajte brašno u smjesu i dobro izmiješajte. Pokrijte i ostavite u hladnjaku najmanje 3 sata ili preko noći.
4. Uključite pećnicu na 180°C. Žličicom grabite tijesto i oblikujte dlanovima kuglice (ne kvasite ruke vodom, samo čvrsto vrtite između dlanova). Neka kuglice budu otprilike promjera 1,5 cm, odnosno 10 g teške.
5. Stavite kristal šećer u jednu zdjelicu, a šećer u prahu u drugu. Svaku kuglicu prvo urolajte u kristal šećer, a zatim obilno prekrijte šećerom u prahu (ne otresajte višak).
Sloj kristal šećera služi da spriječi da se šećer u prahu previše navlaži od tijesta i na taj način će onaj crno bijeli efekt na ispečenim keksima biti izraženiji.
6. Stavljajte kuglice malo razmaknute na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici 8-10 minuta. Moraju biti još uvijek mekani kad ih izvadite. Nipošto ih nemojte prepeći jer će postati suhi. Prebacite ih na rešetku da se ohlade i onda uživajte.

Posluživanje
Od ove smjese dobila sam oko 50 keksića (teških 10 g). Ovi su keksi najbolji tek ispečeni, odnosno isti dan, jer su onda zbilja mekani i tope se ustima. Mogu naravno stajati i više dana, ukoliko prežive, ali s vremenom gube na mekoći i svježini.
coolinarika.com

Share: