TROMINUTNI KRUH

...iliti u originalu "3 Minuten Brot" prema receptu (tijesto se ne mijesi, ne diže se…), no isprobala sam ga i izvrstan je!

Sastojci
Prva verzija
1 kockica kvasca (ili 2 vrećice diga)
450 ml mlake vode
500 g brašna od krupnika ili cjelovitog (integralnog) pšeničnog brašna
50 g sjemenki suncokreta
50 g sezama
50 g sjemenki lana
2 žličice soli
2 žlice voćnog (jabučnog) octa ili kvasa

Druga verzija
· 400 g integralnog brašna od krupnika
· 100 g heljdina brašna
· 80 g sjemenki suncokreta
· 80 g sezama
· 80 g sjemenki lana
· 3 žlice voćnog octa
· oko 1/2 lmlake vode

Priprema
Kvasac pomiješati s vodom. Dodati sve druge sastojke i dobro izmiješati mikserom s nastavcima za tijesto. Smjesa ne smije biti čvrsta kao što je inače tijesto za kruh nego žitka. Samo se držite recepta i to je to.
Staviti u namašćeni kalup u hladnu pećnicu. Tijesto se ne ostavlja da se diže!
Peći 60 min na 200 stupnjeva (vrući zrak: 50 min na 170 stupnjeva).
Kruh istresti iz kalupa i eventualno dopeći još 10ak min.
Sjemenke se mogu izostaviti ili zamijeniti grožđicama, bademima, lješnjacima…
Posluživanje
Krupnik je vrsta pšenice, naziva se još i pir ili dinkel, dinkl. Brašno sam našla u DM-u, a vjerojatno ga ima i u trgovinama zdrave hrane.
Na slici je kruh iz prve verzije, i to s digom jer nisam imala svježeg kvasca i s domaćim jabučnim octom.
Ako dodajete još i bučine sjemenke, njih malo usitnite jer inače sve potonu na dno, kao što se to meni jednom dogodilo.
coolinarika.com

Share: