Košnice.
Na moj način.
Jedina mana im je brzo se pojedu.
Sastojci
za tijesto
250 g Pšenično glatko brašno Podravka
1/2 kašičice soli
70 ml vode
70 ml mlijeka
1 kašičica kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica meda
malo ribane korice limuna
za premazati tijesto
100 g putera
za fil
1 kom bjelance
200 g mljevenih oraha od toga 1/3 sjeckanih
2 kašike šećera
1 kom Vanilin šećera Dolcela
za premazati
1 kom žumance
Priprema
1.
Za tijesto, preliti kvasac i 1 kašičicu šećera mlakom vodom i ostaviti da naraste. U mlakom mlijeku rastopiti med, dodati nadošli kvasac, so i koru limuna pa izmiješati, dodavati brašno pa zamijesiti tijesto, pred kraj je najbolje rukom jer tijesto treba da je malo tvrđe.
Za fil umutiti bjelance i šećer pa izmiješati sa orasima
2.
Nadošlo tijesto podijeliti na 2 dijela pa svaki istanjiti u pravougaonik 30 x 40 cm, premazati istopljenim i ohlađenim puterom, saviti čvrsto u rolat i sjeći kolutiće debljine 1 cm. Palcem pritisnuti sredinu i puniti orasoma. Od oraha praviti kuglice veličine oraha pa ih oblikovati u kupe, tako je najlakše napuniti košnice
3.
stavljati u pleh prekriven papirom za pečenje i premazati umućenim žumancetom, neka još malo naarastu
4.
peći na 200 C.
coolinarika.com