Posna rum torta.

Za mnoge od nas, ovo je jos uvek vreme posta, evo jos jedne jako fine posne torte.
Odlican recept za posne dane.

Sastojci
soljica = 75 ml

Sastojci za biskvit
250 gr secera
1/2 kasicice sode bikarbone
2 soljice ulja
5 1/2 soljice soda vode
1 limun naribana korica
350 g brasna
1 1/2 kasika kakaoa

Sastojci za fil
350 ml vode
250 gr secera
100 ml ruma
100 ml vode
250 gr mlevenih oraha

Priprema
1.
Od svih sastojaka, osim kakaoa, zamesiti testo, koje cete podeliti na tri jednaka dela.
U jedan od tih delova umesatii kakao, pa ih sipati u tri pleha, velicine 23cm, koji ste postavili papirom, za pecenje ili podmazati sa uljem i pobrasdniti ih.
2.
Peci kore oko 10 minuta, mozete sve tri odjednom, ili koru po koru, pa proveriti sa cackalicom da li su kore pecene
3.
Ostaviti kore da se hlade a dok se hlade pripremiti mesavinu vode i ruma ( po zelji mozete staviti vise ruma a manje vode) i ostaviti na stranu.
4.
U serpicu staviti vodu i secer pa uspinovati kao za slatko, samo malo redje u to dodati mlevene orahe pa sve dobro promesati, ne sme da vam bude pregusto, ako jeste dodati malo vode.
5.
Zutu koru poprskati sa mesavinom vode i ruma sa obe strane, pa premazati 1/3 vruceg fila, staviti braon koru,koju ste prethodno poprskali sa smesom od ruma i vode, pa staviti drugu trecinu fila preko i na kraju staviti trecu,koju isto se tako poprskali sa vodom i rumom,zutu koru i premazati tortu svuda okolo i odozgore sa ostatkom fila.
Ukrasiti po zelji.
6.
Bon Appetit!!!

Posluživanje
Tortu je najbolje napraviti dan ranije pa je pokriti zvonom za tortu, da vam se ne osusi.
Takodje, ako hocete da je torta vislja, pecite u manji pleh.
coolinarika.com

Share: