Fine slatke, sarene i socne kiflice. Gosti uvijek prijatno iznenadjeni ovim slatkim malim kiflicama.
Zbilja nešto fenomenalno, izgledaju prefino i savršeno!
SASTOJCI
TIJESTO
oko 1 kg brasna
250 ml mlijeka
2 kasike secera
1 ravna kasika kvasca (ili jedna kesica)
250 ml ulja
3 jaja
150 gr kokosa
SIRUP
500 gr secera
1/2 l vode
2 vanilin secera
PRIPREMA
Staviti 250 ml mlijeka, 2 kasike secera i kvasac da nadodje.
3 cijela jaja izmutiti mikserom, pa dodati polako 250 ml ulja i jos malo mutiti.U to dodati nadosli kvasac.
Tu masu podijeliti na 2 dijela ( u 2 posude).U jednu dodati 150 gr.kokosa, pa zamijesiti brasnom srednje tvrdoce.
U drugu dodati 4 kasike kakao i zamjesiti srednje tvrdoce.
Bijelo tijesto podijeliti na 4 loptice. To uraditi i sa braon tijestom.
Loptice razvaljati na okrugle korice .Bijelu stavljati na braon i isjeci na 12 dijelova.
Moze da se filuje a i ne mora. Peci na 180 stepeni 20 min.
Za to vrijeme skuvati sirup od 500 gr. secera .1/2 l vode i vanilin secera, 3-4 min. kao za tulumbe da nije ni rijedak, ni mnogo gust sirup.
Kad se sirup prohladi, provlaciti kiflice i postupak ponoviti jos jednom ,da bolje upiju. Ostaviti ih u ostalom soku.
Posluživanje
Lijepe su i kad nisu mnogo natopljene sirupom.
coolinarika.com