Savijača od višanja ili trešanja.
Tjesto je odlicno, okus je mrak.
Sastojci
ZA TESTO:
250 g BRAŠNA
1 1/4 dcl vode, zakiseljene s malo octa
malo soli
1 mala kašičica ulja ili maslaca rastopljenog ali ne vrućeg
FIL:
1 kg višanja ili trešanja, očišćenih opranih i bez koštica ( može i iz zamrzivača )
šećera po ukusu
mrvice ili griz za posipanje
maslac za premazivanje
Kore mogu i kupovne
Priprema
1.
Brašno prosijte na dasku, u sredini brašna napravite udubljenje u koje stavite ulje ili maslac, so i zakiseljenu vodu.
2.
Zamesite testo i dobro ga mesite u tucite dok se počnu javljati mehurići.
3.
Testo razdelite na dva jednaka dela, poklopite toplom posudom i ostavite stajati pola sata.
4.
Testo za savijaču na stolnjaku tanko razvucite, poprskajte maslacem i pospite mrvicama ili grizom.
5.
Po testu razbacajte višnje ili trešnje, pospite ih šećerom i malo mrvicama, ja sam grizom, uvijte u savijaču i stavite u podmazan pleh.
6.
Odozgo premažite maslacem. pecite u pećnici na srednjoj vatri 175 stepeni dok bude lepo pečeno.
Posluživanje
Još vruću savijaču pospite šećerom u prahu, razrežite na komade i služite toplo ili hladno.
coolinarika.com