I JOŠ JEDNA ... HAVANA

Nemam apsolutno nikakvih sjećanja pa onda ni emocija spram ove torte, dapače, čini mi se da je nisam (do sada) nikada ni kušala. Čitajući međutim o ovoj torti sve moguće superlative, krenula sam u malo istraživanje i na jednom od bosanskih foruma pronašla nešto što mi se čini najbliže temeljnom receptu, umjesto napolitanki obična oblatna ….. Predivna izgledom i okusom. 

Sastojci
Podloga
· 1 listo blatne
· 3 žlice vode
· 1 žlica šećera

Posip
· 15 dag šećera
· 20 dag preprženih lješnjaka
· 8 dag mljevenih oraha
· 1 list blatne

Krema
· 1 lit mlijeka
· 35 dag šećera
· 4 dag mljevene želatine
· 1/2 lit slatkog (biljnog) vrhnja npr. Dolcella

Ukrašavanje torte
· 1 vrećica šlag pjene
· 1,15 ml hladnog mlijeka
· oko 10-takkandiranih trešanja

Priprema
Izrežite pomoću kalupa za torte krug oblatne, kojeg ćete položiti direktno na tanjur za torte. Vodu i šećer prokuhajte da dobijete sirup (agda) kojim ćete prije nanošenja kreme, premazati oblatnu.
Mlijeko prokuhajte sa dodatkom šećera, a nakon toga dodajte želatinu koju ste prije obradili na način kako piše u uputi: stavili je u hladnu vodu da nabubri (oko 10 minuta), a potom otopili na laganoj vatri.Prokuhajte smjesu još 5 minuta i ostavite je da se posve ohladi. Tu i tamo promiješajte kako se ne bi stvorila korica. Umutite šlag pa sjedinite obje smjese.
Ispržite šećer (karmelizirajte ga) dok ne dobije lijepu smeđu boju pazeći da ne ostane niti jedna grudica. Izlijte karamel na tanjur premazan uljem da se posve ohladi. U međuvremenu popržite lješnjake.

Sameljite na stroju za mljevenje: orahe, lješnjake, karamel (izlomljen na manje komade) i oblatnu.
Na tanjur za serviranje stavite prsten kalupa za torte, a unutra stavite onaj izrezani krug oblatne. Prije toga prsten kalupa omotajte alu folijom. Kako je torta vrlo visoka, savjetujem da koristite poseban visoki prsten ali ako ga nemate (kao ja) izrežite od

kartona traku, visoku barem 20 cm, omotajte je alu folijom i gurnite u prsten kalupa. Zatvorite krug selotejpom. Na pripremljenu oblatnu, premazanu agdom stavite nekoliko žlica kreme, a potom gusto posipajte posipom. Na posip opet stavite kremu, pa posip i tako sve dok se sastojci ne utroše. Pazite da je gornji sloj krema. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi i stegne.

Kad je torta dobro ohlađena, izrežite kartonski prsten i odstranite ga kao i onaj metalni. Umutite šlag pa premažite stranice torte. Po vrhu naštrcajte ukrasne ružice po želji. Ako vam je ostalo posipa (vjerujem da hoće) posipajte ga po želji. Ukrasite kandiranim trešnjama.
coolinarika.com
Share: