POSNI KROASANI



Usuđujem se da kažem da su najbolji koje sam do sada isprobala, blago hrskava korica, a unutra lisnati i mekani.

Sastojci
za tijesto
500 g brašna tip 400 meko
1,5 dl bijelog vina
1,5 dl vode
20 g kvasca
1 kašičica šećera
3 kašike ulja
1 kašičica
soli
1/2 praška za pecivo

za premazati tijesto
200 g margarina


fil po želji tunjevina, ajvar i posni sir, džem, čokolada...

Priprema
1.
Kvasac i šećer preliti sa 1/2 dl mlake vode i ostaviti da nadođe.
Od brašna odvojiti 2 kašike i ostaviti za premijesiti tijesto.
2.
Izmiješati brašno, so i prašak za pecivo. Vino i 1 dl vode podgrijati da bude mlako.
3.
U posudu u kojoj će se mijesiti sipati nadošli kvasac, dodati vino i vodu i izmiješati. Brašno dodavati postepeno i umijesiti glatko tijesto, koje ne treba da stoji.
4.
Radnu površinu posuti sa malo brašna, premijesiti tijesto i podijeliti ga na 8 loptica. Svaku lopticu istanjiti u krug, premazati margarinom sobne temperature,osim zadnje i slagati jednu na drugu.
5.
Premazano tijesto posuti malo brašnom i istanjiti u krug prečnika oko 45 cm,


povremeno prevrtati tijesto dok je manji krug da se jednako razvlači.
6.
isjeći na 16 jednakih dijelova, urolati kiflice i slagati u pleh obložen papirom za pečenje.
7.
Ostaviti na toplom 40-50 min da narastu.
Istopiti malo margarina, pred pečenje premazati i posuti sjemenkama po želji.
Peći na 200 C da fino porumene, kad su lagane, pečene su.
coolinarika.com
Share: