Može se praviti i sa višnjama, šljivama, breskvama ili marelicama.
Sastojci
5 jaja
16 ravnih žlica šećera (ja stavim 180g)
prstohvat soli
16 ravnih žlica glatkog brašna (ja stavim 200g)
1 prašak za pecivo
13 žlica tekućeg jogurta ili mlijeka (150 ml)
13 žlica ulja (150 ml)
700 g očišćenih trešanja, po želji i više
1 vanilin šećer
malo ribane limunove korice
malo limunovog soka
1 žlica ruma
šećer u prahu za posipanje
Priprema
1.
Tepsiju 37x21 cm pouljiti i pobrašniti, po želji dno obložiti papirom za pečenje.
Očišćene trešnje pomiješati sa vanilin šećerom, rumom te sokom i koricom od limuna. Neka stoje dok se pripremi tijesto.
2.
Bjelanjke odvojiti od žumanjaka pa sa prstohvatom soli istući u čvrsti snijeg.
Žumanjke tući sa šećerom dok se ne zgusnu i pobijele.
Dodati im jogurt, ulje i brašno pomiješano sa praškom za pecivo.
Na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Tijesto izliti u tepsiju i poravnati.
3.
Ocijediti tekućinu iz trešanja pa ih poslagati po tijestu. Ne utiskivati ih u tijesto, jer će same malo utonuti.
Peći na 180"C , 40-45 minuta. Provjeriti čačkalicom je li kolač pečen.
Ohladiti i posuti šećerom u prahu.
coolinarika.com