Štrukli s trešnjama i lješnjacima.


Super recept, razveselite svoje najmilije.

Sastojci
tijesto
0,5 kg Namjenskog brašna za tanka tijesta (tip 550) Podravka
4 žlice suncokretova ulja
malo soli
po potrebi, topla voda + malo octa

nadjev
1 kg očišćenih trešanja
100 g baby grisa
100 g poprženih, mljevenih lješnjaka
200 g smeđeg šećera
3 paketića vanilin šećera
1 velika žlica cimeta u prahu
100 g milerama
1-1,5 dcl suncokretova ulja

premaz prije pečenja
200 g milerama
premaz nakon pečenja
suncokretovo ulje!

Priprema
1.
Od navedenih sastojaka umijesiti meko tijesto, oblikovati hljepčić (ili 2 hljepčića, sve ovisi na kako velikom stolu razvaljujete tijesto). Na sredini hljepčića rukom napraviti blago udubljenje i uliti malo ulja, malo ga premazati po cijelom hljepčiću. Ostaviti pokriveno (kuhinjskom krpom) 20 minuta.
2.
Ako koristite zamrznute trešnja, samo ih odmznite i ocijedite. Pomiješati smeđi i vanilin šećer s cimetom, lješnjake pomiješati s grisom. Mileram razraditi s uljem.
3.
Na stol veličine (otprilike) 140×80cm rasprostrite bijeli stolnjak, rukama razradite tijesto, a ako će vam biti lakše, uzmite valjak i razvaljajte ga, zatim lagano kružite oko stola i rukama razvlačite tijesto (dlanove položiti pod tijesto, “nadignuti” i razvući). Ono treba biti tanko poput cigaret papira.
4.
Po tijestu rasporediti trešnje, šećere s cimetom, gris s lješnjacima i “pokapati” s mješavinom
milerama i ulja.
5.
S one strane gdje ima više nadjeva, primiti stolnjak i lagano ga vući u zrak da bi uvili tijesto . Raditi to dok ne dobijemo dugu “kobasicu” od tijesta.
6.
Uzeti tanji, “plehnati” tanjurić (ili plastični ili metalni rezač za tijesto) i rezati role duljine veličine lima za pečenje, redati ih jednu pored druge na pouljeni lim.
7.
Premazati štrukle mileramom i staviti u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva, peći dok ne poprime zlatnu boju.
8.
Pečene i još vruće poprskati uljem i pokriti čistom krpom, ostaviti da “odstihnu”.
9.
Poslužiti tople…

Posluživanje
Po želji prilikom posluživanja posuti šećerom u prahu.
coolinarika.com

Share: