Posna pita.
Svima se dopala, ukusna, mekana i dekorativna.
Sastojci
700 gr brasna
300 ml tople vode
2 kasicice secera
2 kasicice soli
100 ml maslinovo ulje / ako nemate moze i suncokretovo
1 kocka svezeg kvasca
50 - 60 gr margarina za premazivanje kore
400 - 500 gr spanaca, da se obari + so
1 solja kukuruza secerca / solja od 250 ml/
pecene malo proprzene crvene paprike, kolicina po zelji
malo ulja za przenje pecenih paprika + so
tecnost za premazivanje pite:
1 kasicica meda - ramna
1 kasicica brasna
2 - 3 kasike vode
sezam za posipanje pogace
Priprema
1.
Stavimo kvasac u pola tople vode, dodamo brasno i secer i ostavimo da nadige. Od nadoslog kvasca i ostale namirnice umesimo glatko testo. Ostavimo desetak minuta da odmara a za to vreme pripremimo namirnice koje cemo staviti u pitu. Obarila sam spanac, pecene crvene paprike iskidala sam na trakice i sasvim malo proprzimo na malo ulja da se oseti njihov prijatam ukus i miris, / moze i naseckane/, i zamrznut kukuruz secerac stavila sam u toplu vodu da odmrzne.
2.
Odmoreno testo sucemo u okruglu koru na 1/2 sm debljine. Koru premazemo margarinom i zasecemo na osam delova ali ne do kraja, kao na slici.
3.
Na sredisnji deo kore prvo stavimo spanac, pa malo proprzene pecene paprike i preko njih stavimo zrna kukuruza secerca, kao na slici.
4.
Jedan deo testa prebacimo prema sredini kore preko fila. Malo razvucemo testo da se prekrie fil.
5.
Ovo uradimo sa 6 delova a megu ostala dva dela ne stavljamo fil, samo ih prebacimo ka sredini jednu preko druge uz nezno razvlacenje, da se testo prekrije.
6.
Ovako pripremljeno testo sa filom prebacimo u okruglu tavu gde smo stavili pek papir. Rukama
pritiskamo testo odozgo da ga malo spljostimo da se dobije veci krug.
7.
Na 2 sm od ivice tecta makazama secemo krug, kao na slici. Jednom casom, /ja sam iskoristila casu za belo vino posto su mi odgovarali manji krugovi/, u sradini pite secemo krug do dna pite. Oko sredisnjeg kruga isekla sam jos 5 krugova isto do dna pite, kao na slici.
8.
U jednoj soljici pomesamo med, mleko, brasno i malo soli. Ovu tecnost iskoristimo da premazemo pitu i pospemo sezamom. Ovo sam smislila kako nebi ispao sezam a da je posno.
9.
Ovako pripremljenu pitu ostavimo da nadoge. Nadoslu pogacu pecemo na 200 stepeni. Kad malo zarumeni pokrijemo pitu papirom da ne potamni previse odozgo i pecemo ukupno oko 40 - 45 minuta.
coolinarika.com