Posna pizza.
Sastojci
ZA TIJESTO:
350 g mekog brasna tip 400
1 prasak za pecivo
1,5 dl vode
2 kasike maslinovog ulja
mala kasicica soli
ZA NADJEV:
200 ml pizza ketchupa
1 velika crvena paprika roga
6-7 svjezih sampinjona
mala kasika origana
200 g posnog sira
100 g maslina
Priprema
1.
Pomijesati 300 g brasna sa malo soli i praskom za pecivo. U casi ili nekoj drugoj posudu odmjeriti vodu, dodati maslinovo ulje. Lagano tecnost sipati u brasno da kuhacom zamijesite mekano tijesto. Poslije postepeno dodavati preostalih 50 g brasna mijesajuci rukom da dobijete izrazito meko ali neljepljivo tijesto.
2.
Pleh dimenzija 38x28 premazati obilnije uljem, tijesto malo rastanjiti rukama, potom ga prebaciti u pjeh i lagano rastanjiti po citavoj povrsini. Premazati ketchup-om, poredati gljivice sjeckane na tanke
ploskice i papriku, koju ste presjekli na cetvrtine uzduz, a potom svaku cetvrtinu na sitnije "rezance". Staviti u rernu zagrijanu na 220*C i peci deset minuta.
3.
Nakon deset minuta, izvaditi pizzu, posuti origanom, krupnije rendanim sirom, poredati masline i vratiti u rernu jos desetak minuta da se sir fino otopi.
Posluživanje
Ukoliko volite, mozete sa paprikama i sampinjonima da poredate i tanko na snjitice sjeceni crveni luk. Dosta dobra kombinacija. Prijatno!