Posni cimet kolac.

Lijep kolacic za dane posta kada zelimo da se zasladimo.

Sastojci
kesica cimeta
kesica vanilin šećera
kesica praška za pecivo
čaša isjeckanih oraha
pola čaše ulja
2 čaše brašna
čaša vode (može i neki sok)
čaša šećera
kašika kakaoa
3 kašike pekmeza od šljiva
malo mljevenih oraha za posuti preko kolača

Priprema
1.
KORA: Dobro umutiti sve sastojke, osim pekmeza, u većem sudu, pa sipati u veći pouljen i pobrašnjen pleh. Peći pola sata na umjerenoj temperaturi (180*C).
2.
Dok je još topla, koru premazati pekmezom (otopiti ga na vatri uz malo vode-da se lakše razmazuje ), pa posuti mljevenim orasima.
3.
Umjesto oraha se može preliti glazurom od posne čokolade, a može se i oblikovati po želji ili peći u kalupima za mafine.
4.
Moze se praviti i sa kokosom umjesto oraha, onda ima ukus kao cupavci. Ovaj put sam u tijesto dodala lemon curd bez jaja, bude jos socniji!
coolinarika.com

Share: