DZEM OD KAJSIJA

Odlican recept za dzem.

Sastojci
5kg kajsija
na 1kg ocisc.kajsija 700gr secera
1 limun
2kesice vaniln secera

Priprema
1.
Dobro oprati kajsije,odvojiti od kostica,odstraniti peteljkice,nozem ocistiti trule delove,staviti na
vagu i izmeriti.Onda ih samleti na masini za mlevenje mesa.Na 1kg ociscenih kajsija dodati 700gr secera,na 4 kg ociscenog voca dodati sok od jednog limuna i 2 kesice vanilin secera.Sve promesati i ostaviti preko noci da odstoji.Mozete ih pripremiti ujutru,a skuvati uvece.Voce stavite u sto siru sepu i kuvajte na jacoj temperaturi.Stalno mesajte da vam ne zagori i vodite racuna,prska kao blesavo.Pred kraj mozete malo da smanjite temperaturu.Na ovaj nacin dzem ne potamni i brze se skuva.Moj dzem se kuvao od pocetka kljucanja sat i 15 min.Za to vreme stavite oprane tegle u rernu zagrejanu na 100 stepeni.Na pola kuvanja ubacite vanilin secer.Kad pocne da se zgusnjava odvojte jednu kasicicu dzema,stavite na tacnu,pa u frizider da se ohladi.Posle 2-3 minuta izvadite,iskrenite malo tacnu ili
probajte kasicicom,ako se ne razliva,dzem je kuvan.Vruc dzem sipajte u vruce tegle,vratite u rernu da se uhvati odozgo korica.Izvadite iz rerne zatvorite odmah poklopcicima ili ceolfanom,umotajte ih stoljnjacima ili cebencetom i ne dirajte dok se tegle ne ohlade.
coolinarika.com

Share: