Testo za posna peciva.
Ovo je univerzalno testo za sva posna peciva. Peciva su mekana i dugo sveza, a oblike i fil kombinujete po zelji…
Sastojci
1 kg brasna tip 400
500 ml kisele/ mineralne/ vode
40 g svezeg kvasca
4 kasicice secera
3 kasicice soli
9 kasika ulja
Priprema
1.
Kiselu vodu zagrejati da bude mlaka,u 1 dl te mlake vode staviti secer i kvasac da nadodje.
Brasno pomesati sa preostalim sastojcima,
dodati uskisli kvasac i umesiti, uz postepeno dodavanje ostatka kisele vode, glatko meko testo koje se ne lepi za ruke.
2.
Pokriti testo i ostaviti ga da udvostruci volumen.
3.
Nakon toga na pobrasnjenoj podlozi razviti testo
zeljene debljine, prviti oblike po zelji/ krugove, kiflice, trouglove…/ i filovati po zelji.
4.
Sloziti pecivo u podmazan pleh i ostaviti ga da kisne
dok ne udvostruci velicinu.
5.
Zagrejati rernu na 200 stepeni i peci pecivo do rumene boje.
6.
Mozete ga pre pecenja premazati uljem, a mozete
i nakon pecenja uraditi isto.
7.
Pecivo ce biti mekano i drugog i treceg dana!
8.
Ja sam od ovog testa pravila slavski kolac.
Podelili sam testo na dve lopte.
Od jedne lopte sam napravila pletenicu koju
sam stavila uz ivicu podmazanog kruznog pleha,
a u sredinu sam stavila drugu loptu.
9.
Povrsinu slavskog kolaca sam premazala prokuvanim
stirkom /2 dl vode i 2 kasike brasna/ zbog lepseg sjaja i
boje, a i ukrasi se bolje lepe.
10.
Ukrase sam pravila od mesavine mekog brasna i
gustina uz malo soli i vode da se umesi tvrdje testo.
11.
Možete praviti razna peciva.
coolinarika.com